Reciclarea masinilor

Reciclarea masinilor

1_06Reciclarea vehiculelor reprezinta dezmembrarea masinilor in parti distincte. La sfarsitul vietii lor folositoare masinile pot fi valoroase ca parti individuale si acest lucru a creat industria dezmembrarilor auto. Activitatile din acest domeniu au mai multe denumiri inclusiv parcuri de dezmembrari auto, service auto, firma furnizoare de piese auto si, recent, reciclare auto. Reciclarea auto a avut loc intotdeauna dar in ultimii ani apar tot mai multe persoane care comercializeaza piese din masini reciclate sau pun bazele unor firme specializate in domeniu. Un concasator este adesea folosit pentru a reduce dimensiunile autovehiculului pentru o mai usoara transportare a pieselor la o otelarie.

Aproximativ 12-15 milioane de vehicule ajung anual la casat in Statele Unite. Aceste automobile, desi nu mai sunt functionale pot fi folosite pentru a reutiliza metalul, si anumite piese care mai pot fi in stare buna. Vehiculele sunt distruse si continutul de metale este recuperat pentru reciclare, in timp ce restul este pus intr-un depozit de deseuri. Ceea ce ramane si nu are continut de metale contine numeroase alte materiale reciclabile inclusiv 30% polimeri si 5-10% metale reziduale. Reciclarea moderna a automobilelor incearca sa fie cat mai eficienta posibil in reciclarea acestor materii reziduale. In prezent 75% din materiale pot fi reciclate. Ca produs de consum vehiculele scoase din uz ofera industriei siderurgice mai mult de 14 milioane de tone de otel.

Procesul de dezmembrare a unui vehicul este extrem de complicat, deoarece exista multe piese care trebuie reciclate si multe materiale periculoase pentru a fi aruncate. Pe scurt, procesul incepe cu inventarierea pieselor care pot fi refolosite. Apoi se porneste motorul pentru verificarea scurgerilor. Dupa inventar fluidele sunt drenate si eliminate. Dupa ce fluidele sunt eliminate, ultimele materiale periculoase ramase cum ar fi bateria, mercurul si azida de sodiu (propulsor utilizat la pungile de aer) sunt eliminate. Dupa ce toate partile sunt eliminate carcasa ramasa este zdrobita si reciclata.

Reciclarea otelului economiseste energie si resurse naturale. Industria siderurgica economiseste suficienta energie pentru a alimenta 18 milioane de gospodarii pe an. Reciclarea metalului foloseste de asemenea cu aproximativ 74% mai putina energie decat producerea efectiva de metal. Astfel, reciclarea auto economisteste 85 milioane de barili de petrol pe an, care ar fi fost utilizati in producerea metalului.