Motorul

2_03Ai deschis vreodata capota masinii tale si te-ai intrebat ce se intampla acolo? Un motor de masina poate arata ca un dispozitiv metalic foarte cmplicat cu tuburi, fire si suruburi.

Poate vrei sa stii ce se intampla dn curiozitate sau poate cumperi o masina noua  si a auzit de 3.0 liter V-6 s de “doua axe cu came”  sau de “injectie de carurant cu port acordat”.  Scopul unui motor de masina pe benzina este de a transforma benzina in miscare, astfe ca masina sa se pata deplasa. In prezent cel mai simplu mod de a crea energie dinamica din benzina este de a arde benzina in interiorul motorului. Prn urmare, un motor de masina este un motor cu ardere intera (arderea are loc in interior)

Exista diferite tipuri de motoare cu conbustie interna. Exista motoare diesel, motoare cu turbina si cu gaz, motoare rotative si motoare in doi timpi. Fiecare are propriile avantaje si dezavanaje.

Existau si motare cu ardere externa. Motorul cu aburi in trenurile de moda veche si barci cu abur este cel mai bun exemplu de motor cu ardere externa. Combustibilul (carbune, lemn, ulei) intr-un motor cu aburi arde in afara motorului pentru a crea abur, iar aburul creaza miscare in interiorul motorului. Motorul cu ardere interna este mult mai eficient (consuma mai puti carburant pe kilometru) decat cel cu combustie externa. In plus motorul cu combustie interna este multmai mic decat cel cu ardere externa. Acest lucru explica de ce nu vedem masini folosind motoare cu aburi.

Motorul cu combustie interna este un motor in care arderea combustibilului se face cu ajutorul unul oxidant, intr-o camera de combustie care face parte din circulatia carburantului lichid. Intr-un motor cu ardere interna expansiunea temperaturii si presiunii gazelor produse prin ardere generaza o forta directa asupra unor compponente ae motorului. Forta este aplicata pistoanelor, paletelor turbinei etc. Aceasta forta misca componentele pe o anumita distanta transformand energia in energie mecanica. Primul motor comercial cu combustie interna a fost creat de Etienne Lenoir.