Burghiele

1_09Burghiul este un instrument echipat cu un dispozitiv atasat pentru taiere. Burghiul se mai poate folosi si pentru a ghida un alt instrument atasat pe el. Se foloseste pentru a da gauri in diverse materiale sau pentru a fixa diverse materiale impreuna cu utilizarea de elemente de fixare. Atasamentul este prins de o mandrina la un capat al burghiului si rotit in timp ce materialul tinta este presat. Varful si uneori marginile, precum si instrumentul de taiere realizeaza operatiunea de taiere a materialului. Acest lucru se poate face prin retezarea de aschii subtiri, prin indepartarea de particule mici, prin zdrobire si prin eliminarea pieselor de prelucrat, zencuire sau alte operatiuni.
Burghiele pentru lemn
Burghiele pentru lemn au un varf de centrare lung cu doua muchii. Acestea cresteaza fibra de lemn apoi varful din interior il taie si indeparteaza aschiile. Pentru gauri de diametre mai mari se folosesc cel mai des burghie freza si sfredele pentru fasonare, pentru gauri mai adanci in lemn sunt burghiele elicoidale cu tija hexagonala.
Desi se monteaza pe masini de gaurit electrice nu toate tipurile de burghie sunt eficiente daca sunt folosite pe acestea. Uneori sunt recomandata pentru ca implica o rotatie lenta si burghiul actioneaza mai eficient in acest fel.
Burghiele pentru metal
Burghie standard de otel: se pot folosesc la majoritatea tipurilor de metal: fier, fonta, aluminiu, otel etc, si la materiale din plastic. Varful ascutit este conic cu diferite unghiuri. Aceste unghiuri trebuie alese in functie de duritatea metalului. Burghiele sunt confectionate din otel de duritate superioara. Viteza de rotatie a masinii se regleaza in functie de diametrul burghiului. Cu cat numarul de rotatii pe minut e mai mare cu atat diametrul este mai mic. Burghiele se ascut cu piatra de polizor.
Burghile conice se folosesc pentru a gauri table subtiri si sunt facute din titan. La burghiele conice orificiul obtinut are o forma circulara precisa.
3
Burghiele pentru beton: Zidaria din caramida sau beton necesita utilizarea unei masini de gaurit cu percutie sau a unui ciocan rotopercutor. In cazul in care zidul este construit din caramida cu goluri si material poros atunci se trebuie gaurit fara percutie. Acelasi lucru se aplica si in cazul caramidei poroase si peretilor din placi. Pentru toate lucrarile cu aceste materiale este necesar un burghiu pentru piatra al carui varf este echipat cu placute din carburi metalice.